Agrobioraznolikost Dalmacije; Stare sorte i pasmine Dalmacije


  23.03.2017, 09:25      

 

 

Poštovani, u petak, 24. ožujka u 18 sati Muzej grada Šibenika i POU Libar organiziraju predavanje Agrobioraznolikost Dalmacije; Stare sorte i pasmine Dalmacije, koje će održati istaknuti predavač, mr. sc. Roman Ozimec u atriju stalnog postava Muzeja grada Šibenika. U sklopu predavanja održat će se razmjena sjemenja, sadnica, lukovica

Mr. sc. Roman Ozimec diplomirao je agronomiju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Poslijediplomski studij ekologije završio je na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu. Između ostalog, bavi se i sjemenom povrća i cvijeća, stalno istražuje živi svijet domovine, a posebno podzemnu špiljsku faunu, izvorne pasmine i sorte, te krške fenomene.

Pitate se kakve veze razmjena sjemenja ima sa Muzejom? Višestruke! Arheolozi pri iskapanjima pronalaze sjemenke i proučavaju ih te iz njih dobivaju važne podatke o životu ljudi već iz vremena prapovijesti pa nadalje. Ta mala sjemenka promijenila je cijela ljudska društva pretvorivši ih iz nomada, lovaca i sakupljača u trajno naseljene zemljoradnike. Povjesničari pomoću sjemenja mogu primjerice proučavati migracije stanovništva, jer se sjeme kultiviranih vrsta širilo svijetom zajedno s ljudskim migracijama. Etnolozi kroz sjeme mogu proučavati brojne običaje, počevši već od samog sijanja. Primjerice, na Zlarinu se pazilo kojim danima se sije žito. Nastojali su izbjeći taj posao u utorak i petak, a isto bi se tako, prema vjerovanju, na sjeme nepovoljno odrazilo kad bi se sijalo u razdoblju bez mjesečine. Najpovoljnije za sijanje bilo je vrijeme punog mjeseca. Prije nego bi prvu šaku sjemena bacio po tlu, sijač (ili sijačica) bi se prekrižio, te izgovorio: „Bože, blagoslovi da urodi; i dogodine zdravi bili i sijali!“.Dobar urod sjemenu osiguravao se i time što se prestajalo sa sijanjem ako je tko prolazio kraj polja, jer je mogao biti zlonamjeran i baciti uroke. Osobito je bio potreban oprez ako je prolazila ženska osoba jer je možda mogla biti vještica. Kad je završio, težak bi posao završio riječima: „Mi iz mista, Bog na misto.“ To je samo jedan primjer koliko se aspekata ljudskog življenja može proučavati vezano uz sjeme. Još uvijek se pitate kakve veze ima sjeme s Muzejom?

Zašto je važno očuvati domaće pasmine i sorte? U današnjim vremenima genetski modificirane hrane, nešto što je tisućama godina prilagođavano našim potrebama, biva odbačeno u milijuntom djeliću tog vremena. Još pred pedesetak godina kupovanje sjemena ušlo je u modu zajedno sa stavovima da je sve seljačko nazadno, a industrija predstavlja napredak. Na kraju se dogodilo to da trgovine nude vrlo ograničen broj sorti.  FAO procjenjuje da gubitci u posljednjih 100 godina iznose 90 % tradicijskih sorti, a s time i 75% ukupnog genetskog materijala. Kupovinom sjemena od sjemenarskih kompanija, svjesno ili ne, ne samo da sudjelujemo u propasti autohtonih vrsta, nego se i prepuštamo u ruke kompanija kojima je na prvom mjestu profit, a tek onda naše zdravlje i kvaliteta života.

Zajedno se moramo truditi da sačuvamo sjeme biljaka koje smo naslijedili od svojih predaka i napokon krenemo u borbu s GMO hranom! Zato sjemenkice u ruke i u Muzej, poslušati  predavanje jednog od najistaknutijih hrvatskih stručnjaka za autohtone sorte i pasmine, razmijeniti sjemenke, sklopiti nova poznanstva, čuti iskustva…!
P.S.: Ako ste već posijali sjemenke, možete ponijeti i sadnice voća, povrća, autohtonog cvijeća, presadnice, a i lukovice su dobrodošle. 

PREUZIMANJA:

  NEWSLETTER

  Prijavite se naš newsletter i primajte obavijesti i ponude iz POU Libar!

  APLIKACIJA ZA POLAZNIKE

  PRIJAVOM U VAŠE KORISNIČKO SUČELJE ISKORISTITE DODATNE MOGUĆNOSTI VAŠEG OBRAZOVANJA U LIBRU!

  USKORO! U izradi!

    KORISNIČKA PRIJAVA:

       ZADAR

    Obala kneza Trpimira
         23000 Zadar

    +385 23 334 974

    +385 23 334 174

    info@libar.net

    SPLIT

    Kopilica 62
         21000 Split

    +385 21 382 246

   +385 21 485 730

    info@libar.net

    RIJEKA

    Osječka 50
         51000 Rijeka

    +385 51 343 512

   +385 51 684 436

    info@libar.net

    ŠIBENIK

    Draga 1
         22000 Šibenik

    +385 22 201 166

   +385 22 201 165

    info@libar.net


  Koncept cjeloživotnog učenja zamisao je sustavnog učenja u svim životnim razdobljima i u svim oblicima u kojima se ostvaruje (formalno, neformalno i informalno)

  Copyright © 2020   •   POU Libar   •   Sva prava pridržana
  Web dizajn i izrada: MEDIAN kreativna rješenja