OPIS:

Agroturizam je specifičan oblik turizma koji za cilj ima približiti čovjeka i prirodu, a naziva se još i seoskim turizmom.

U današnjem užurbanom vremenu za tim oblikom turizma poseže sve veći broj ljudi, kako bi se odmorili i pobjegli od svakodnevnice. Obično ovakva vrsta odmora podrazumijeva dolazak na gospodarsko imanje, uživanje u domaćoj hrani, različite aktivnosti poput šetnji, planinarenja, jahanja i slično.

Zanimanje agroturističkog tehničara podrazumijeva elemente poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu. Iznimno je bitno i voditi računa o ekološkom uzgoju povrća, voća i stoke, kao i o proizvodnji kvalitetne hrane. Osim toga, agroturistički tehničar radi na unapređenju turističke ponude, promociji i prezentaciji, a nerijetko gostima služi i kao vodič, te je zadužen za njihovu animaciju.

Također, agroturistički je tehničar u konstantnoj suradnji sa drugim sličnim gospodarstvima, kao i ugostiteljima i turističkim zajednicama. Najveći dio agroturističkih tehničara radi na vlastitim gospodarstvima, no s ovim je zanimanjem zapošljavanje moguće u tvrtkama koje se bave seoskim, ekološkim, rekreacijskim ili aktivnim turizmom. Ipak, koliko su god elementi agroturizma poznati vlasnicima gospodarstava, potrebna je određena količina znanja i vještina kako bi se uspješno organizirao rad na gospodarstvu, obogatila ponuda i privukao što veći broj gostiju.

To se najuspješnije može napraviti kvalitetnom edukacijom, a srednjoškolski program za agroturističkog tehničara u POU Libar prvi je korak do seoskog turističkog carstva.

Ovaj je program osposobljavanja moguće upisati u cijelosti, ali i kao prekvalifikaciju (odnosno polaganje razlikovnih ispita), a sastoji se od općeobrazovnog i strukovnog dijela, dok se nastava izvodi u teorijskom i praktičnom obliku.

Po završetku obrazovnog programa, polaznici dobivaju potvrdu o tome da su sposobni za samostalan, profesionalan i kvalitetan rad u obliku upisa stečenog zanimanja u e-radnu knjižicu.

 

ZNANJA I VJEŠTINE:

Osoba koja završi ovaj program bit će osposobljena za obavljanje poslova:

 • u poljoprivrednoj proizvodnji  (klima, tlo ...), te razlikovati, odabrati i koristiti različite zahvate (obrada tla, organska gnojidba, plodored, zaštita i njega biljaka) kojima stvaramo povoljnije uvjete za razvoj voća, povrća, vinove loze, žitarica i sl.) ne narušavajući prirodnu ravnotežu okoliša
 • razlikovat će, odabrati i koristiti različite metode za ekološku proizvodnju povrća, voća, vinove loze i drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
 • razlikovat će opće karakteristike domaćih životinja, način reprodukcije, pravilnu hranidbu i njegu životinja (goveda, svinje, perad i dr.), te procese proizvodnje mesa, mlijeka i jaja
 • odabrat će i koristiti različite metode i oruđa za uređenje okućnice ukrasnim drvećem, grmljem, cvijećem i travnjacima –od formiranja i sadnje do njege i održavanja
 • pripremit će i poslužiti različita jela njegujući tradicionalnu kuhinju i običaje
 • uredit će i održavati interijer i okoliš ugostiteljskog objekta i cijelog gospodarstva
 • osmislit će sadržaj i ponudu, te  načine i mogućnosti prezentacije i propagande
 • prepoznat će i razlikovati značajke tradicije i povijesti hrvatskog sela, narodne nošnje, rukotvorine, narodne običaje i pjesme
 • osmislit će različite načine rekreacije i organiziranja slobodnog vremena u prirodi i na selu

 

PROGRAM:
 
Dopisno - konzultativna nastava: 6 mjeseci do 2 godine

 

ODOBRENJE:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (upisu u e-radnu knižicu)

 

UVJETI ZA UPIS U PROGRAM STJECANJA SREDNJE STRUČNE SPREME:

 • završena osnovna škola
 • 15 godina života
 • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti

 

UVJETI ZA UPIS U PROGRAM PREKVALIFIKACIJE:

 • završena srednja škola

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili.

 

CIJENA:

Prema razlikovnim ispitima.


Pošaljite upit ili prijavu:

 

NEWSLETTER

Prijavite se naš newsletter i primajte obavijesti i ponude iz POU Libar!

APLIKACIJA ZA POLAZNIKE

PRIJAVOM U VAŠE KORISNIČKO SUČELJE ISKORISTITE DODATNE MOGUĆNOSTI VAŠEG OBRAZOVANJA U LIBRU!

USKORO! U izradi!

  KORISNIČKA PRIJAVA:

   LIBAR ZAGREB

  Zaharova 5, 10000 Zagreb

  +385 01 389 9907

 +385 01 389 9970

  info@libar.net

  LIBAR ZADAR

  Obala kneza Trpimira
       23000 Zadar

  +385 23 334 974

  +385 23 334 174

  info@libar.net

  LIBAR SPLIT

  Kopilica 62
       21000 Split

  +385 21 382 246

 +385 21 485 730

  info@libar.net

  LIBAR RIJEKA

  Osječka 50
       51000 Rijeka

  +385 51 343 512

 +385 51 684 436

  info@libar.net

  LIBAR ŠIBENIK

  Draga 1
       22000 Šibenik

  +385 22 201 166

 +385 22 201 165

  info@libar.net


Koncept cjeloživotnog učenja zamisao je sustavnog učenja u svim životnim razdobljima i u svim oblicima u kojima se ostvaruje (formalno, neformalno i informalno)

Copyright © 2019   •   POU Libar   •   Sva prava pridržana
Web dizajn i izrada: MEDIAN kreativna rješenja