OPIS:

Prema zadnjim izmjenama STCW Konvencije u Manili 2010. godine dane su jasne smjernice i propisi vezani za osobe koje obavljaju dužnost časnika elektrotehnike (Electro Technical Officers) kojima je propisano da isti moraju ishoditi Svjedodžbu o osposobljenosti za časnika elektrotehnike (STCW III/6) do 31.12.2016. godine.

Svjetske kompanije koje prate razvoj svojih zaposlenika u prvim su kvartalima nakon primjene konvencije u potpunosti sufinancirali trošak tečaja i polaganja ispita, što je bilo izuzetno pohvalno. Nastavno na broj pomoraca kojima je bila potrebna ova svjedodžba, kvote su se brzo potrošile, tako da je većina polaznika bila primorana sama financirati troškove edukacije. Prema popisu ovlaštenih učilišta za provođenje posebnog programa izobrazbe za časnika elektrotehnike u Republici Hrvatskoj mali broj ih se mogao pohvaliti činjenicama da su u potpunosti izašli u susret pomorcima kao Pučko otvoreno učilište Libar sa svojim poslovnicama u Rijeci, Šibeniku, Splitu, Zagrebu i Zadru. Izobrazba u navedenim centrima izvodi se modularno tako da je značajno olakšano odslušati predmete iz kolegija utvrđenih programom osposobljavanja izobrazbe za elektrotehničare sukladno programu iz dijela A-III/6 STCW Pravilnika: Brodska elektroenergetika – 80 sati, Brodska automatika – 60 sati, Brodsko strojarstvo – 50 sati. Elektrotehničar/elektroničar koji u tijeku svog redovnog školovanja nije odslušao i položio navedene sadržaje obavezan je pohađati dodatni program izobrazbe u trajanju od 190 sati.

Navedena modularna izvedba prilagođena je pomorcima koji rade u Offshore industriji (na platformama) i na brodovima s kraćom rotacijom smjenskog rada, a takvih je veliki broj. Za iste je nemoguće prisustvovati tečaju od 190 sati u jednoj cjelini, a novim propisima dovedeni su u „pat poziciju“ - ili se educirati za stjecanje ETO svjedodžbe ili će izgubiti posao i mogućnost ukrcaja do ispunjenja uvjeta.

Pomorci koji su završili srednjoškolsko obrazovanje elektrotehničkog smjera u trajanju od najmanje 4 godine također moraju dodatno pohađati posebni program izobrazbe za časnika elektrotehnike. Dodatni izazov za pomorce sa svjedodžbom trogodišnje srednje škole predstavljalo je to što su morali upisati i polagati razlikovne ispite te završiti 4. godinu i obraniti završni rad kako bi mogli pristupiti ETO programu i ispuniti sve uvjete za polaganje ispita u kapetaniji. Izdavanje svjedodžbe o osposobljenosti za časnika elektrotehnike (STCW III/6) u Republici Hrvatskoj regulirano je člankom 25. Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca (NN 130/13, 45/14 i 69/18).

Uvjeti za stjecanje svjedodžbe o osposobljenosti za časnika elektrotehnike su: 

  • najmanje 18 godina života
  • završeno srednjoškolsko obrazovanje elektrotehničkog smjera u trajanju od 4 godine i ima najmanje 6 mjeseci navigacije uz vođenje brodskog dnevnika ili godinu dana navigacije uz brevet brodskog električara ili završeno srednjoškolsko obrazovanje elektrotehničkog smjera u trajanju od 3 godine i ima najmanje 36 mjeseci navigacije ili završen preddiplomski sveučilišni studij elektrotehničkog smjera
  • (D2) Svjedodžba o osposobljenosti za temeljnu sigurnost na brodu.
  • (D12) Svjedodžba o osposobljenosti za upravljanje gašenjem požara.
  • (D17) Svjedodžba o osposobljenosti za rukovanje brodicom za spašavanje i spasilačkom brodicom, osim brze spasilačke brodice.
  • (D19) Svjedodžba o osposobljenosti za medicinsku prvu pomoć.
  • (D47A) Potvrdnica o osposobljenosti za rukovođenje, upravljanje posadom i unapređenje timskog rada na brodu – radna razina.
  • (D48) Potvrdnica o osposobljenosti za sprečavanje onečišćenja okoliša, najmanje 6 mjeseci plovidbene službe u svojstvu vježbenika elektrotehnike ili brodskog električara, svjedodžba o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti, položen ispit za časnika elektrotehnike.

Svjedodžba o osposobljenosti za časnika elektrotehnike izdaje se na period od 5 godina i  obnavlja se ostvarenom plovidbenom službom od najmanje 12 mjeseci u posljednjih 5 godina u svojstvu časnika elektrotehnike i valjanom svjedodžbom  o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti.

 

U POU Libar moguće je pohađati i daljnju edukaciju za ETO (Electro Technical Officers) ovisno o području rada: High voltage, DP Maintenance.


Pošaljite upit ili prijavu:

 

NEWSLETTER

Prijavite se naš newsletter i primajte obavijesti i ponude iz POU Libar!

APLIKACIJA ZA POLAZNIKE

PRIJAVOM U VAŠE KORISNIČKO SUČELJE ISKORISTITE DODATNE MOGUĆNOSTI VAŠEG OBRAZOVANJA U LIBRU!

USKORO! U izradi!

  KORISNIČKA PRIJAVA:

   ONLINE

  Hrvatska

  +385 022 201 166

 

  info@libar.net

  ZADAR

  Obala kneza Trpimira
       23000 Zadar

  +385 23 334 974

  +385 23 334 174

  info@libar.net

  SPLIT

  Kopilica 62
       21000 Split

  +385 21 382 246

 +385 21 485 730

  info@libar.net

  RIJEKA

  Osječka 50
       51000 Rijeka

  +385 51 343 512

 +385 51 684 436

  info@libar.net

  ŠIBENIK

  Draga 1
       22000 Šibenik

  +385 22 201 166

 +385 22 201 165

  info@libar.net


Koncept cjeloživotnog učenja zamisao je sustavnog učenja u svim životnim razdobljima i u svim oblicima u kojima se ostvaruje (formalno, neformalno i informalno)

Copyright © 2020   •   POU Libar   •   Sva prava pridržana
Web dizajn i izrada: MEDIAN kreativna rješenja